ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

Ποιες είναι οι βασικές τους λειτουργίες των νεφρών;

  1. Κάθαρση ή απομάκρυνση των άχρηστων για τον οργανισμό ουσιών.

Οι νεφροί είναι ένα ισχυρό χημικό εργοστάσιο. Ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά μέσω του εντέρου τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που είναι απαραίτητες. Οι περιττές ουσίες που δεν απορροφόνται είτε απομακρύνονται με τα κόπρανα είτε επιστρέφουν στον οργανισμό. (μέσα από το αίμα) Μια από τις κύριες λειτουργίες του νεφρού είναι το συνεχές φιλτράρισμα και καθάρισμα (δηλαδή η απομάκρυνση)αυτών των περιττών ουσιών από το αίμα. Αν οι νεφροί δεν μπορέσουν να απομακρύνουν αυτές τις περιττές (τοξικές) ουσίες, αυτές συσσωρεύονται στο αίμα και βλάπτουν τον οργανισμό. Οι περιττές ουσίες που φιλτράρονται από τους νεφρούς αναμιγνύονται με νερό και μετατρέπονται σε ούρα. Τα ούρα απομακρύνονται από τους νεφρούς μέσω σωλήνων (τους ουρητήρες) και συλλέγονται στην ουροδόχο κύστη. Τα ούρα που περιέχουν τα περιττά προϊόντα του μεταβολισμού και νερό, απομακρύνονται από το σώμα μέσω της ουρήθρας, κατά την ούρηση.

2. Συμμετοχή στη δόμηση των οστών.

Οι νεφροί παράγουν βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές. Επιπλέον είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Η βιταμίνη D δημιουργείται κατά ένα μέρος στο δέρμα μέσω της έκθεσης στον ήλιο και ενεργοποιείται στους νεφρούς και κατά ένα μέρος προσλαμβάνεται από τις τροφές.

3. Συμμετοχή στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στους νεφρούς παράγεται μια ορμόνη, η ερυθροποιητίνη , η οποία διεγείρει τον μυελό των οστών στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. ‘Όταν υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια σε έναν οργανισμό παράγεται λιγότερη ερυθροποιητίνη με συνέπεια τη μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος (αναιμία).

4. Συμμετοχή στη ρύθμιση αρτηριακής πίεσης

Οι νεφροί συντελούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με την απομάκρυνση του περιττού αλατιού από τον οργανισμό (νάτριο) αλλά και άλλων μετάλλων (φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο.) Η πίεση του αίματος μεταβάλλεται με την ηλικία, το στρες και την ύπαρξη διαφόρων νοσημάτων.

Τι είναι η νεφρική ανεπάρκεια & ποια η αντιμετώπιση της;

Οι διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας διακρίνονται σε δυο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ενώ η δεύτερη σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η Οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ξαφνική καταστολή του νεφρώνα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει ανεπάρκεια της διατήρησης της ποιότητας και ποσότητας των σωματικών υγρών, σε φυσιολογικά επίπεδα. Με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται υγρά και ηλεκτρολύτες στο σώμα.

Συμπτώματα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας:

  • Μικρή ή καθόλου παραγωγή ούρων
  • Ανορεξία
  • Οίδημα
  • Ανησυχία, άγχος, υπνηλία
  • Δύσνοια, πόνος στον θώρακα

Κάθε νεφρός περιέχει μικροσκοπικά φίλτρα, τους νεφρώνες , τα οποία καθαρίζουν το αίμα, από τις άχρηστες ουσίες που παράγονται από τον μεταβολισμό. Επιπλέον ρυθμίζουν τους ηλεκτρολύτες και το νερό του σώματος. Στο τελικό στάδιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, οι νεφροί αδυνατούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους, με συνέπεια τη συσσώρευση τοξικών ουσιών και υγρών στο αίμα του ασθενούς.

Η επιβράδυνση ή ακόμη κι αναστολή της εξέλιξης της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας βασίζεται στους εξής θεραπευτικούς στόχους:

  • Έγκαιρη αντιμετώπιση πρωτοπαθούς νοσήματος
  • Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και φώσφορο
  • Δραστική αντιμετώπιση της λευκωματουρίας
  • Αποφυγή ή περιορισμός λήψης άλατος.
  • Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης <130/80mmHg (κυρίως μέσω ACE inhibitors, ARB)
  • Ικανοποιητικός γλυκαιμικός έλεγχος διαβητικού ασθενούς (γλυκοζυλιωμένη Hb<7,5%)
  • Αντιμετώπιση υπερλιπιδαιμίας
  • Διακοπή καπνίσματος

Η πρόοδος της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας οδηγεί στο στάδιο της νεφρικής νόσου όπου κρίνεται αναγκαία η υποκατάσταση της λειτουργίας των νεφρών είτε μέσω της αιμοκάθαρσης, είτε μέσω της περιτοναϊκής κάθαρσης, είτε μέσω της μεταμόσχευσης νεφρού.

Τί είναι η αιμοκάθαρση;

Αιμοκάθαρση είναι η θεραπεία που απομακρύνει από το αίμα τοξίνες και υγρά τα οποία κατακρατούνται από τον οργανισμό λόγω της νεφρικής βλάβης. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνει ο ασθενής τη σωστή δόση αιμοκάθαρσης γιατί με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η

  • γενική κατάσταση της υγείας σας
  • αυξάνονται τα χρόνια και η ποιότητα ζωής
  • μειώνονται οι πιθανότητες νοσηλείας

Πως γίνεται η αιμοκάθαρση;

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης είναι η πιο συχνή μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

  • Διαμέσου ενός φίλτρου που τοποθετείται σε ένα μηχάνημα το οποίο ονομάζεται «τεχνητός νεφρός». Στο εσωτερικό του φίλτρου το αίμα έρχεται σε επαφή μέσω μιας πορώδους μεμβράνης με ένα υγρό που απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα. Συγχρόνως το «καθαρισμένο» αίμα επανέρχεται στη φλέβα του ασθενούς. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές στη διάρκεια της συνεδρίας έχοντας ως στόχο την εξισορρόπηση των υγρών και ηλεκτρολυτών στο αίμα του ασθενούς και η εξασφάλιση της επιβίωσής του. Για να επιτευχθεί καλής ποιότητας κάθαρση πρέπει οι παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτήν να είναι ποιοτικοί. Κύριος ρυθμιστής είναι το φίλτρο αιμοκάθαρσης.

Για την αιμοκάθαρση χρειάζεται ο «τεχνητός νεφρός», η φίστουλα ή ένα καθετήρας τοποθετημένος σε μία μεγάλη φλέβα.

  • Η φίστουλα είναι μία χειρουργική σύνδεση μεταξύ μίας αρτηρίας και μίας φλέβας συνήθως στο άνω άκρο η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία, ώστε η φλέβα να αναπτυχθεί και να γίνει μεγαλύτερη για να μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική αιματική ροή στη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης.
  • Ο φλεβικός καθετήρας είναι ένας μικρός πλαστικός σωλήνας που επιτρέπει τη δημιουργία προσπέλασης στην αιμοκάθαρση. Όταν τοποθετείται σε μια μεγάλη φλέβα ονομάζεται κεντρικός φλεβικός καθετήρας.

Η διαδικασία προϋποθέτει:

  • Αγγειακή προσπέλαση – fistula , συνθετικό μόσχευμα , προσωρινό ή μόνιμο καθετήρα
  • Βελόνες και γραμμές αιμοκάθαρσης
  • Φίλτρο Αιμοκάθαρσης
  • Διάλυμα

Τι μπορεί να κάνει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;

Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, ο ασθενής τοποθετείται σε κάθισμα με ρυθμιζόμενη πλάτη και έτσι του δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο χρόνο εποικοδομητικά καθώς μπορεί είτε να διαβάσει, είτε να ασχοληθεί με το κινητό ή το laptop του, να δει τηλεόραση, να ακούσει μουσική, να συνομιλήσει ακόμα και να κοιμηθεί καθώς δεν υπάρχει ενόχληση κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Ωστόσο δεν είναι δυνατό κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία να περπατάει.

Αλλάζει η ζωή του ασθενή μετά την αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία χρόνια κι επαναλαμβανόμενη. Ο ασθενής καλείται να προσαρμοστεί σε έναν καινούριο τρόπο ζωής καθώς η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια περιλαμβάνει σημαντική αλλαγή στο επίπεδο ζωής. Αυτός ο νέος τρόπος απαιτεί να περνάει ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου του στη μονάδα νεφρού, να ακολουθεί διαιτητικούς κανόνες, να λαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα και να είναι συνεπής σε αυτά.

Η σύγχρονη αιμοκάθαρση αντιμετωπίζει τον αιμοκαθαιρούμενο ως ενεργό μέλος της κοινωνίας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας (εργαζόμενος, αθλητής, φοιτητής κλπ).

Η αποτελεσματική επικοινωνία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η ψυχολογική στήριξη, η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας και η παροχή ποιοτικής φροντίδας φαίνεται να μειώνουν την αναγκαιότητα καθημερινής νοσηλευτικής φροντίδας, για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια και να βελτιώνουν το επίπεδο ζωής.

Η επιτυχία της καλής ποιότητας ζωής βασίζεται στην καλή συνεργασία του τριγώνου ασθενής – γιατρός – νοσηλευτής και την φιλοσοφία να αντιμετωπίζεται ο χρόνιος ασθενής ως πολύτιμη και ανεξάρτητη μονάδα.