ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ;

Οι νεφροί επιτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες για την υγεία μας:

  • Καθαρίζουν / φιλτράρουν το αίμα από τις ουσίες που προέρχονται από τη διατροφή μας και τις απομακρύνουν διαμέσου των ούρων.
  • Ελέγχουν το ισοζύγιο μετάλλων, όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Το νάτριο (Na) είναι ένα μέταλλο παρόν σε όλους τους ζωικούς οργανισμούς και στο θαλασσινό νερό. Προσλαμβάνεται με τη διατροφή και αποβάλλεται κυρίως με τα ούρα και εν μέρει με τον ιδρώτα. Στον οργανισμό μας βρίσκεται κυρίως στο εξωκυττάριο υγρό, όπου συμμετέχει στη ρύθμιση της ισορροπίας του pH και της αρτηριακής πίεσης.

Το κάλιο (Κ) είναι ένα μέταλλο που εισάγεται στον οργανισμό με τη δίαιτα και είναι απαραίτητο στους μυς και τα νεύρα για τη λειτουργία τους. Αποβάλλεται με τον ιδρώτα και τ κόπρανα, αλλά κυρίως με τα ούρα. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας το κάλιο συσσωρεύεται στο αίμα και επηρεάζει τη συσπαστικότητα των μυών και κυρίως της καρδιάς (αρρυθμίες, καρδιακή ανακοπή).

Το ασβέστιο (Ca) και ο φώσφορος (P) είναι ένα μέταλλο που συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες: μεταβολικές και δομικές του οργανισμού μας. Μαζί με το φώσφορο δημιουργεί τη δομή των οστών και των οδόντων.

  • Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που το αίμα ασκεί έναντι των τοιχωμάτων των αρτηριακών αιμοφόρων αγγείων. Η πίεση του αίματος μεταβάλλεται με την ηλικία, το στρες και την ύπαρξη διαφόρων νοσημάτων.

  • Συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα του αίματος που παράγονται από το μυελό των οστών με τη βοήθεια της ορμόνης ερυθροποιητίνης που εκκρίνεται από τους νεφρούς. Οι λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στην περιφέρεια και αντίστροφα να μεταφέρουν διοξείδιο του άνθρακα από την περιφέρεια στους πνεύμονες. Η ερυθροποιητίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στους νεφρούς και διεγείρει το μυελό των οστών στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια παράγεται λιγότερη ερυθροποιητίνη με συνέπεια τη μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος (αναιμία).

  • Παράγουν ορμόνες, όπως η βιταμίνη D – σημαντική για την υγεία των οστών.

Η βιταμίνη D είναι μία ορμόνη υπεύθυνη για το μεταβολισμό του ασβεστίου και φωσφόρου, και επομένως απαραίτητη για τη δομή των οστών. Δημιουργείται κατά ένα μέρος στο δέρμα μέσω της έκθεσης στον ήλιο και ενεργοποιείται στους νεφρούς και κατά ένα μέρος προσλαμβάνεται από τις τροφές.